حج فرصتی برای تفکر در ارزش های مشترک
به گزارش کاراموند، خراسان رضوی حج به مردم با هر پیشینه ای این امکان را می دهد تا در ارزش های مشترک ایمان، شفقت و خشوع فکر کنند.
حج یکی از ارکان پنجگانه اسلام بعد از ایمان، نماز، صدقه و روزه است. حج عبادتی بسیار نمادین است که مسلمانان را از سرتاسر جهان، صرف نظر از نژاد، طبقه، فرهنگ یا ملیت، گرد هم می آورد تا قدم در راهی بگذارند که میلیونها نفر قبل از آنان به این سفر روحانی سخت گام نهاده بودند.
کمیل الموسعلی، متصدی ایترا، مرکز فرهنگ جهانی ملک عبدالعزیز که اخیرا نمایشگاهی در رابطه با هجرت (سفر حضرت محمد (ص) و پیروانش از مکه به مدینه) برگزار کرده است، اظهار داشت: حج برای ما یک زمان فوق العاده خاص از سال است.
حج فقط یک تکلیف دینی نیست، بلکه فرصتی برای گردهم آمدن با میلیونها مسلمان از سراسر دنیا در یک تجربه مشترک از پیوند و اتحاد در یک محیط معنوی منحصر به فرد است.
همه مسلمانان در صورت تمکن جسمی و مالی، حداقل یک مرتبه در طول زندگی خود مکلفند حج پنج روزه را به پایان برسانند. این یک تجربه معنوی بسیار عمیق اثرگذار است و مسلمانان معتقدند که حج آنان را از گناهانشان مبرا و به خدا نزدیکتر می کند و به اتحاد ۱.۸ میلیارد مسلمان جهان کمک می نماید.
الموسعلی ابراز کرد: از راه حج، مسلمانان از همه اقشار اهمیت پیوند خود با خدا و «کمک به بشریت» را یادآور می شوند.
زیارت نشان دهنده شروعی تازه است، فرصتی برای از بین بردن ناهنجاری هایی که امکان دارد در طول سال ها انباشته شده باشد و با احساس خلوص و نیت از نو شروع شود.
کلمه عربی حج به معنای «قصد سفر کردن» یا ایده استعاری مجاهده مداوم، حتی در رویارویی با ناملایمات، برای رسیدن به اهداف است.
در حالیکه سنت های حج بیشتر با زندگی پیامبر اسلام که زیارت را در سال ۶۳۲، پایه گذاری کرد، مرتبط می باشد، مسلمانان معتقدند که مناسک حج هزاران سال پیشتر، به زمان حضرت ابراهیم (ع) باز می گردد.
بر مبنای اعتقادات اسلامی، حضرت ابراهیم (ع) به دستور خداوند کعبه را ساخت. این سازه مکعبی است که در قلب مسجد الحرام یا مسجد جامع در مکه قرار دارد و مقدس ترین مکان در اسلام است. زائرانی که جامه سفید پوشیده اند در مراسم حج در اطراف کعبه طواف می کنند و نماز می خوانند.
زیارت حج و مناسک در رابطه با آن، سخت و طاقت فرساست. بر مبنای اعتقاد اسلامی، آنها منعکس کننده مراسمی هستند که ابتدا توسط حضرت ابراهیم (ع)، همسرش هاجر و پسرشان اسماعیل و بعدها توسط حضرت محمد(ص) انجام شد.
همانطور که اسلام، مسیحیت و یهودیت همگی ریشه های مشترک خویش را به حضرت ابراهیم (ع) می رسانند، این ادیان هم دارای مجموعه ارزش های مشترکی هستند، همچون ایمان، شفقت و فروتنی که در پیام اصلی حج هم منعکس شده است.
در واقع، با باز شدن روز افزون درهای پادشاهی عربستان به روی جهان خارج، با کمک اصلاحات اجتماعی و طرح تحول اقتصادی تحت چشم انداز عربستان سعودی ۲۰۳۰، حج فرصتی غنی برای سعودی ها، زائرین سایر کشورها، گردشگران و ساکنان خارجی فراهم می آورد تا این ارزش های مشترک را جشن بگیرند و ریشه های مشترک خویش را قدردان باشند.
الموسعلی تصریح کرد: پیام حج، پیام ایمان، شفقت، فروتنی و یگانگی است و مردم از هر ادیان و پیشینه ای از آن استقبال می کنند.
مکان هایی که زائرین از آنجا سفر کرده اند و موقعیت اجتماعی آنان در کشورهای خود در حج اهمیتی ندارد. اعتقادی که در بین همه زائرین طنین انداز است، باور تواضع و تسلیم کامل خود است.
به تعبیر پیامبر اکرم صلی الله ضد و آله: همه مردم از آدم و حوا هستند. نه عرب بر عجم برتری دارد و نه عجم بر عرب. سفید بر سیاه برتری ندارد و سیاه بر سفید برتری ندارد. (هیچ کس بر دیگری برتری ندارد) مگر با تقوا و عمل نیک.
دیدگاه زائرین اینست که آموزه های اسلامی تقوا، مهربانی، فضیلت و برابری، ارزش هایی هستند که فرهنگ ها را در بر می گیرد و همه ادیان، ملت ها و طبقات اجتماعی را به هم پیوند می دهد بنابراین، حج فرصت هایی را برای افراد داخلی و بازدیدکنندگان خارجی فراهم می آورد تا اعمال خیر و سخاوتمندانه را انجام دهند و شاهد آن باشند.
روان الصلحی، طراح جواهرات سعودی ابراز کرد: حج زمانی است که به مسلمانان یادآوری می شود، به حجاج همنوع خود کمک کنند، بخصوص آنانی که فرصت های اقتصادی کمتری داشته اند، برای مثال با تکیه بر تعویق نماز در مسجد النبی تا حد امکان فضای بیشتری برای زائرانی که از خارج می آیند ایجاد شود.
وی ادامه داد: چنین کارهای ساده ای رابطه متفاوتی بین ما، زائرین و بازدیدکنندگان بوجود آورده است. علم هم توسعه یافته و وسایل آسایش تکامل یافته است و عربستان سعودی برای عرضه یک سفر زیارتی فراموش نشدنی به زائرین روی فناوری سرمایه گزاری نموده است.
الصلحی که در مدینه بزرگ شده است، اظهار داشت که نخستین مجموعه جواهرات او از معماری مسجدالنبی در این شهر الهام گرفته شده است.
وی ادامه داد: مدینه مقصد و نخستین توقفگاه زائرین پیش از عزیمت به مکه است. برای نسل من، والدین ما تلاش می کنند در مورد این زمان و اهمیت نماز و نزدیک شدن به خدا با ما صحبت کنند. این زمان خوشبینی برای سال آینده است.
الصلحی به یاد می آورد که چگونه پدربزرگش به زائرین و دیگر مسافران در طول حج کمک می کرد.
وی بیان نمود: پدربزرگش در طول ماه خانه اش را باز می کرد و از دیگرانی که به مکانی برای اقامت نیاز داشتند، میزبانی می کرد. این منجر به تبادل فرهنگ و تجربیات شد. حتی بعضی از خانواده های سعودی خانه های خویش را ترک کردند تا آنها را برای زائرین و مسافران خالی کنند.
نحله خوگیر، طراح و هنرمند تجسمی در جده، اظهار نمود که زیارت حج، تأثیر عمیقی بر آثار او گذاشته است.
وی افزود: پدربزرگ، پدر و عموهای من همگی در روزهای حج و عمره بعنوان راهنما کار می کردند. رابطه با پدرم در علاقه مندی من به سفر حج و آن چه در دوران کودکی تجربه کردم، تاثیر زیادی داشته است.
خوگیر به یاد می آورد که چگونه اغلب با پدرش برای تماشای کار وی به مکه می رفت و از بسیاری مکانهای در ارتباط با حج عکس می گرفت و از آنها کارت پستال هایی می ساخت که به زائرین می داد تا بعنوان یادگاری از زیارت خود به خانه ببرند.
وی اظهار داشت: این تجربیات با پدرم در دوران حج است که الهام بخش کار من شد، بخصوص از زمانیکه او دارفانی را وداع گفت. خاطره آنها حالا در کار من زنده است.
حج سال جاری، نخستین مراسم حج از زمان برداشته شدن محدودیت های مسافرتی در ارتباط با همه گیری کووید-۱۹ است و مقامات سعودی انتظار دارند حدود ۲.۵ میلیون زائر در حج سال جاری شرکت نمایند که بیشترین تعداد تابحال خواهد بود.
الصلحی و الموسعلی گفتند که پادشاهی عربستان به حج نه تنها بعنوان ستون ایمان اسلامی می نگرد بلکه بعنوان رویدادی است که مردم عربستان را متحد می کند و در این دوره جدید برای پادشاهی، گامهای بزرگ اجتماعی و اقتصادی کشور در سالهای اخیر همراه با بازگشایی روز افزون آن به جهان گسترده تر برداشته شده است.
الموسعلی در انتها اظهار داشت: در جهانی که اغلب احساس تفرقه و گسستگی وجود دارد، حج بعنوان یادآوری قدرتمند از انسانیت مشترک ما و اهمیت دور هم جمع شدن برای دستیابی به خیر بزرگتر و زمان تجدید و جوان سازی است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان کاراموند در مورد این مطلب